Historie

Tweede van der Capellenlezing in raadszaal Tiel maakt indruk

Voor de tweede keer organiseerden de Oudheidkamer Tiel en de gemeente Tiel vrijdagmiddag 3 november de Van der Capellenlezing. Een goed gevulde raadszaal genoot van de korte videofilm over leven en betekenis van Joan Derk van den Capellen tot den Poll (JDCP) en de inleidingen van de sprekers Teun Stoetman en Paul Schnabel.

 
 

Bijzondere lezing JDCP in raadszaal van Tiel op TV en internet

Om de nagedachtenis aan Joan Derk van der Capellen tot den Pol, de bekende politicus, edelman en een belangrijke grondlegger van de patriottenbeweging in zijn geboortestad Tiel in ere te houden, organiseert de Oudheidkamer Tiel in samenwerking met de gemeente jaarlijks op 3 november een bijzondere lezingmiddag.
Omdat er in de raadszaal geen ruimte is voor bezoekers die zich niet hebben aangemeld, wordt deze middag rechtstreeks uitgezonden worden via stadstv.

 
 

Museum Tiel toont bodemvondsten Medel

Het archeologisch onderzoek op Medel, dat in verband met de uitbreiding van het industrieterrein plaatsvond, heeft veel en ook spectaculaire vondsten opgeleverd. Deze bodemschatten zijn tot en met 8 januari 2018 te bewonderen in het Flipje en Streekmuseum. Gedeputeerde Josan Meijers opende de tentoonstelling onder grote belangstelling.

 
 

3800 jaar oude grafheuvels gevonden bij opgravingen Medel in Tiel

Grafheuvels zijn vooral bekend van de zandgronden, maar komen veel minder voor in het rivierengebied. Verrassend was dan ook de vondst van twee circa 3800 jaar oude grafheuvels uit de Bronstijd bij de archeologische opgravingen op bedrijvenpark Medel in Tiel. Het is uniek dat er nog zoveel skeletten bewaard zijn gebleven in grafheuvels. Dat levert een zeldzame kans om door verder onderzoek meer te weten te komen over de vroegere bewoners van het gebied.

 
 

Floris Kolvenbach terug in Tiel met boek en tentoonstelling

Vrijdag 29 september herleefde in het Regionaal archief Rivierenland de muzikale jeugdcultuur van de jaren 60 - 70 van de vorige eeuw. Centraal stond de man, die de Tielse band the Dream leidde,Floris Kolvenbach. Samen met zijn medebandleden zorgde hij er met zijn songteksten,composities, zang en gitaarspel voor, dat de band ver buiten de Betuwe naam maakte. Oudtielenaar Albert Wammes beschreef gedetailleerd de levensloopvan Floris in het boek tijdreiziger, Een Tielse jongensdroom. Wethouder Marcel Melissen nam het eerste exemplaar in ontvangst.

 
 

Pagina's